Outdoor Living Space Finished!

Deck Renovation with outdoor kitchen and two-story addition.

In Phoenix, our outdoor living space is just as important as our indoor living space! This outdoor space feels even more poignant in this unprecedented time where stay at home orders are in place to keep the COVID-19 pandemic from being more devastating than it already is. During this pandemic, Tri-Lite Builders is still at work making your remodel aspirations come to fruition. We take every precaution to keep life as congruent as possible. We offer virtual planning and design meetings via Zoom for your future remodel.

Our Latest Project

We’ve recently completed this beautiful outdoor living space and we’d love to share it with you!
We took our client’s goals and added our design and craftsmanship to make a GREAT outdoor living space with an amazing deck and storage room two-story addition. The North Phoenix home faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley. Our client now has an incredible space to enjoy their scenic view.

Major Changes

We created a large outdoor living area for entertaining. This beautiful adobe style home’s first floor was built below grade level. The second story of the home is dedicated to the main living space with the kitchen, living room and dining room. By expanding the deck, and integrating an outdoor kitchen, we created a much larger living space for their home.

We built a two-story addition to the back of the house which creates a storage room, of which the roof serves as an additional walk deck space for the new outdoor kitchen (check out the photos). This new uncovered deck directly extends from the existing deck so that it spans the width of the home. The storage room is a secure, temperature-controlled space. With a ceiling height just over 9’0” and over 200 sq. ft., this room below the new deck addition is the perfect space for additional storage.

The existing deck cover was a weathered canvas awning that required a bulky wireframing/support system. We replaced it with a custom pergola with a solid roof that provides shade, protection and more style to the deck and to the back of the house.

It’s in the Details

The deck has electrical for lighting and misting fans. In cooler temperatures, portable heaters will make this a comfortable living space during all 4 seasons. TV mounts were added along with cabinets, a sink base, storage shelves, and a built-in barbeque. Beautiful curtains were hung to help soften the lines of the pergola and added privacy when needed.

The interior of the storage space is sheeted with plywood and painted gray as the perfect backdrop to the wall storage solutions and racks that were installed for the work areas. The ceiling is painted black to maintain the desired focus of the homeowner.

New paint to the exterior of the house was done in a light beige and a complementary dark brown to allow the architectural details to stand out on the home.

Overall, this addition checks off all the clients’ must-haves. Meeting each goal: secure climate-controlled storage, outdoor kitchen, and 4-season entertaining space has truly added to the value of this home. Now, they wait, for the opportunity to share it with family and friends.

To see more of our projects, click here!

It’s That Time of Year!

Whole Home Remodel in Biltmore, Arizona

NARI CONTRACTOR OF THE YEAR AWARD PROJECT

*This is from our sister company, Homework Remodels. 

It’s that time of year! The NARI Contractor of the Year Award Project submission!  Our project is being submitted in the Entire House category, $250,000 – $500,000.   This entire house project is reviewed by an impartial panel of industry experts who select winners based on each entrant’s submission, which includes “before and after” photography and project descriptions. Judging focuses on problem-solving, functionality, aesthetics, craftsmanship, innovation, degree of difficulty, and entry presentation.

OUR PROJECT’S BACKGROUND

We are excited to give you a little bit more background on this amazing whole house renovation in Biltmore for our clients.  Our clients wanted to turn their rental property into their part-time residence. With this lifestyle shift looming it was time to put their personal stamp on this investment property and check off all the must-haves on their list. They had lofty goals that would alter both the inside and outside spaces, but they needed assistance fine-tuning it all. That’s where we came in! Continue to read how this house became our NARI Contractor of the Year Award Project.

DESIGN AND PLANNING PHASE

During our Design and Planning phase, we prioritized their list and allocated a budget to each action item. For this home, virtually every surface would be modified.  The owners purchased this house for its million-dollar view of the mountains, thus giving them space to enjoy its view was monumental. Their outdoor living space was as important to renovate as was their interior.

THE KITCHEN

The Kitchen needed a floor to ceiling update. We modified built-in closets and an awkward shelf unit to improve efficiency and increase storage capacity. New cabinets, counters, appliances, backsplash, and lighting were installed. With very little room to rework the floor plan, we made sure that the space functions well. Thus, we curated a well-organized space with ample cabinets, tall wall cabinets, and interior cabinet storage solutions.

THE LIVING ROOM

The Living Room retained its existing layout but needed a fireplace façade update. The launching point for the silver Travertine used around the home, we installed the new stacked stone facade and coordinated the fireplace hearth with the silver Travertine coping stones.  Then, we added a custom reclaimed wood mantel. By replacing an unnecessary sliding glass door with a window, we created new space for furniture placement.  Then, in a corner near the kitchen, we added a dry bar with cabinets to complement the kitchen.  Glass front cabinets, a wine fridge, and a custom decorative backlit glass countertop make this space unique.

THE MASTER SUITE

In the Master Suite, we focused on comfort, color and then creating a bathroom to accommodate aging in place. The bedroom’s high ceiling left the space extra warm in the summer and cool in the winter. To assist with the comfort level, we installed a new Pella sliding glass door with shades between the glass and a mini-split heating and air conditioning unit. In the Master Bathroom, to achieve a more open feel, we removed a doorway and built walls to create a private water closet and pony walls for a zero-clearance shower. This new walkway would provide access to an additional clothes closet that had previously been part of a guest bedroom.

In need of a home office, a large guest bedroom was divided to create a home office while keeping a guest bedroom with a closet and access to the attic. The whole home would receive an update for paint colors, flooring, millwork and lighting.

OUTDOOR LIVING SPACE

This homeowner’s renovation included a total remake of their outdoor living space. The landscaper refreshed with new plantings, then the boldest change was the new fireplace they built near the updated spa for additional privacy. The new stacked stone fireplace adds ambiance and warmth for enjoying crisp winter evenings. The new Travertine patio and wall caps replaced the worn terra cotta. Lastly, they added a built-in barbeque with a bar area to complete their new outdoor living space. This amazing space is perfect for serving and hosting!

FRONT OF HOME

This area begged for design details.  Thus, we added new garage doors with windows, adding natural light in the garage.  The silver Travertine patio extends around the palm tree giving them a spot for a bistro table where they enjoy morning coffee. Then, we painted the band around the top of the home and the columns along with the fascia to complement and outline the roof. New coach lights are the finishing touch for the front of the home.

THE END RESULTS

Our clients are thrilled with their ‘new’ home and we are excited to share it with you! With any project this of this magnitude, there are always challenges that create change orders to our best laid out plans.  Good communication throughout this entire project kept everyone on the same page.  This project truly enhanced the home, through functional living space, well-planned design elements and added convenience for the homeowners.  Their future is bright as they look to age in place within their home.  We believe it is a perfect submission for the NARI Contractor of the Year Award Project.  See more of Homework Remodels’ featured projects here as well as our own here.

We turn your home remodeling ideas into a reality.
Call us today to book a complimentary 60-minute consultation (480)895-3442.

Outdoor Living Space Project Nearing Completion

Two story deck renovation and storage room addition nearing completion

We are excited to show you our outdoor living space project that is nearing completion!  If you haven’t caught our other blogs about this North Phoenix home renovation, you can catch up by reading the first blog here and the second one here.  Outdoor living space in Phoenix is almost as important as indoor living space and we’ve enjoyed working on this amazing deck and storage room two-story addition. The back of the house faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley. It has been exciting to create a new space where our clients can enjoy their scenic view from their new deck and outdoor kitchen!

What our goals have been

The goal for our client was to have a larger outdoor space to do the entertaining he enjoys. This beautiful stucco adobe style home’s first floor was built below grade level. The second story of the home is dedicated to the main living space with the kitchen, living room and dining room. By expanding the deck space, and integrating an outdoor kitchen, we will create a much larger outdoor living space for this home.

We are almost done!!

With all the details almost complete this deck renovation has made quite the change for our homeowner’s outdoor entertaining space.  So much so, he has already had multiple gatherings.  It is that time of year in the Valley of the Sun to get out and enjoy our outdoor living spaces.  Fall, football and stunning sunsets set the mood.  The deck has electrical for misting fans, lights, and TV mounts.  There is an area for cabinets to be installed including a sink base, storage shelves, and a built-in barbeque.

The interior of the storage space walls is sheeted with plywood and painted gray as the perfect backdrop to the wall storage solutions and racks that will be installed for the work areas.  The ceiling was painted black to maintain the desired focus of the homeowner.

Excited for the finish to come soon as the details fall into place.  It is going to be perfect for entertaining and enjoying the gorgeous view of the valley.

A Look Behind the Walls

All that blown insulation settled into its spaces. Drywall installed on the ceiling. Plywood acclimating so it can be ready to sheet the walls once the ceiling is complete.

We are excited to continue to share our progress on this amazing two-story deck and storage room addition for our latest North Phoenix home remodel by giving you a look behind the walls. The back of the house faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley.  You can read about the remodel of this outdoor living space and storage room addition in its beginning stages here.

Behind the Walls of the New Storage Addition

With our Monsoon season almost ending we are getting quite the storm this week.  So, we are giving you a look inside, behind the walls, of this two-story addition.  This first floor is going to be a secure, temperature-controlled storage room.  With a ceiling height just over 9’-0” and over 200 sq. ft, this room below the new deck addition is the perfect space for additional storage. Above this new room addition will be an outdoor kitchen and additional deck space.

Photos

Take a stroll through the photos to see where we are currently in this process. We’ve captioned each of them to give you a look behind the walls.  We are excited to show you how this unique outdoor living space and storage room addition turns out in a future blog!

Outdoor Living Space

In Phoenix, outdoor living space is almost as important as your indoor living space!  And when a client and Homework Remodels come together with goals, design, and craftsmanship, we can make it a GREAT outdoor living space.

We are excited to share our progress on this amazing deck and storage room two-story addition for this North Phoenix home. The back of the house faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley.  It is a view worth capturing for our client.

Goals

The goal for our client was to have a larger outdoor living area to do the entertaining he enjoys. This beautiful adobe style home’s first floor was built below grade level. The second story of the home is dedicated to the main living space with the kitchen, living room and dining room. By expanding the deck, and integrating an outdoor kitchen, we will create a much larger living space for this home. Perfect for entertaining and enjoying the gorgeous view of the valley.

The Beginning Stages

Originally, the deck off the back of this home was covered with a canvas awning which required a wireframing/support system that cluttered the back wall. Through time, the canvas awning became weathered worn.  Homework Remodels has replaced this dated feature with a pergola style roof that will provide shade, protection and more style to the deck and to the back of the house.  Our client also wanted more storage space.  We are building an addition to the back of the house which creates a storage room, the roof will serve as additional walk deck space for the new outdoor kitchen.  This newly uncovered walk deck area will directly extend from the current deck so that it spans the width of the house.

Expanding outdoor living space can present many challenges, but we are well underway!!  If you are looking to create new space in (or outside of) your home, you’ll want to follow along with our progress and see the finished project coming this fall!  See more of our remodel projects here.

Drop us a line!

Get in touch with us!