Outdoor Living Space Finished!

Deck Renovation with outdoor kitchen and two-story addition.

In Phoenix, our outdoor living space is just as important as our indoor living space! This outdoor space feels even more poignant in this unprecedented time where stay at home orders are in place to keep the COVID-19 pandemic from being more devastating than it already is. During this pandemic, Tri-Lite Builders is still at work making your remodel aspirations come to fruition. We take every precaution to keep life as congruent as possible. We offer virtual planning and design meetings via Zoom for your future remodel.

Our Latest Project

We’ve recently completed this beautiful outdoor living space and we’d love to share it with you!
We took our client’s goals and added our design and craftsmanship to make a GREAT outdoor living space with an amazing deck and storage room two-story addition. The North Phoenix home faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley. Our client now has an incredible space to enjoy their scenic view.

Major Changes

We created a large outdoor living area for entertaining. This beautiful adobe style home’s first floor was built below grade level. The second story of the home is dedicated to the main living space with the kitchen, living room and dining room. By expanding the deck, and integrating an outdoor kitchen, we created a much larger living space for their home.

We built a two-story addition to the back of the house which creates a storage room, of which the roof serves as an additional walk deck space for the new outdoor kitchen (check out the photos). This new uncovered deck directly extends from the existing deck so that it spans the width of the home. The storage room is a secure, temperature-controlled space. With a ceiling height just over 9’0” and over 200 sq. ft., this room below the new deck addition is the perfect space for additional storage.

The existing deck cover was a weathered canvas awning that required a bulky wireframing/support system. We replaced it with a custom pergola with a solid roof that provides shade, protection and more style to the deck and to the back of the house.

It’s in the Details

The deck has electrical for lighting and misting fans. In cooler temperatures, portable heaters will make this a comfortable living space during all 4 seasons. TV mounts were added along with cabinets, a sink base, storage shelves, and a built-in barbeque. Beautiful curtains were hung to help soften the lines of the pergola and added privacy when needed.

The interior of the storage space is sheeted with plywood and painted gray as the perfect backdrop to the wall storage solutions and racks that were installed for the work areas. The ceiling is painted black to maintain the desired focus of the homeowner.

New paint to the exterior of the house was done in a light beige and a complementary dark brown to allow the architectural details to stand out on the home.

Overall, this addition checks off all the clients’ must-haves. Meeting each goal: secure climate-controlled storage, outdoor kitchen, and 4-season entertaining space has truly added to the value of this home. Now, they wait, for the opportunity to share it with family and friends.

To see more of our projects, click here!

Outdoor Living Space Project Nearing Completion

Two story deck renovation and storage room addition nearing completion

We are excited to show you our outdoor living space project that is nearing completion!  If you haven’t caught our other blogs about this North Phoenix home renovation, you can catch up by reading the first blog here and the second one here.  Outdoor living space in Phoenix is almost as important as indoor living space and we’ve enjoyed working on this amazing deck and storage room two-story addition. The back of the house faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley. It has been exciting to create a new space where our clients can enjoy their scenic view from their new deck and outdoor kitchen!

What our goals have been

The goal for our client was to have a larger outdoor space to do the entertaining he enjoys. This beautiful stucco adobe style home’s first floor was built below grade level. The second story of the home is dedicated to the main living space with the kitchen, living room and dining room. By expanding the deck space, and integrating an outdoor kitchen, we will create a much larger outdoor living space for this home.

We are almost done!!

With all the details almost complete this deck renovation has made quite the change for our homeowner’s outdoor entertaining space.  So much so, he has already had multiple gatherings.  It is that time of year in the Valley of the Sun to get out and enjoy our outdoor living spaces.  Fall, football and stunning sunsets set the mood.  The deck has electrical for misting fans, lights, and TV mounts.  There is an area for cabinets to be installed including a sink base, storage shelves, and a built-in barbeque.

The interior of the storage space walls is sheeted with plywood and painted gray as the perfect backdrop to the wall storage solutions and racks that will be installed for the work areas.  The ceiling was painted black to maintain the desired focus of the homeowner.

Excited for the finish to come soon as the details fall into place.  It is going to be perfect for entertaining and enjoying the gorgeous view of the valley.

Outdoor Living Space

In Phoenix, outdoor living space is almost as important as your indoor living space!  And when a client and Homework Remodels come together with goals, design, and craftsmanship, we can make it a GREAT outdoor living space.

We are excited to share our progress on this amazing deck and storage room two-story addition for this North Phoenix home. The back of the house faces north with a stunning view of Lookout Mountain Preserve and the northeast valley.  It is a view worth capturing for our client.

Goals

The goal for our client was to have a larger outdoor living area to do the entertaining he enjoys. This beautiful adobe style home’s first floor was built below grade level. The second story of the home is dedicated to the main living space with the kitchen, living room and dining room. By expanding the deck, and integrating an outdoor kitchen, we will create a much larger living space for this home. Perfect for entertaining and enjoying the gorgeous view of the valley.

The Beginning Stages

Originally, the deck off the back of this home was covered with a canvas awning which required a wireframing/support system that cluttered the back wall. Through time, the canvas awning became weathered worn.  Homework Remodels has replaced this dated feature with a pergola style roof that will provide shade, protection and more style to the deck and to the back of the house.  Our client also wanted more storage space.  We are building an addition to the back of the house which creates a storage room, the roof will serve as additional walk deck space for the new outdoor kitchen.  This newly uncovered walk deck area will directly extend from the current deck so that it spans the width of the house.

Expanding outdoor living space can present many challenges, but we are well underway!!  If you are looking to create new space in (or outside of) your home, you’ll want to follow along with our progress and see the finished project coming this fall!  See more of our remodel projects here.

Drop us a line!

Get in touch with us!