Many residents decide to call Arizona home for the picturesque views. Whether it is the brilliant sunsets in the west or the ever-changing desert landscape, unique only to the Southwest – homeowners often choose their residence based on the rare canvas that is Arizona.

Our Homeowners were no exception to this particular rule. The interior of their house, built in 1989, lacked the ‘wow factor’ which the backyard seemed to showcase. Their hopes were to maximize their outdoor area, expand on their mountainside view, and ultimately create a more beautiful and functional space. The family was looking to bring the outdoors, in.

The challenge for our homeowners was figuring out how to recreate the great room of their house so that they could truly experience the magnificent view their location offered. The back portion of the home was fairly uninspiring and did not allow the family to enjoy their own backyard landscape.

In addition, the back patio was far from functional as the three, different sets of French doors, all opening outward, along with two massive concrete columns supporting a huge beam, obstructed much of the patio space and boxed it in, blocking the view of the natural terrain. Another issue affecting the use of the patio was the water that would come off the roof and dump right out onto the main back door of the patio, and then that water and mud would slide directly into the swimming pool.

In an effort to achieve all of the homeowners’ objectives, various concepts and ideas were discussed during the initial meeting stages. The final decision, coming down to somehow, opening up the back of the house with a vaulted ceiling, which would then allow for a wall of grandiose windows, providing the family with the fantastic view of the mountains they’d been yearning for. Changing the shape of the roof would also redirect any water that might fall, alleviating the problem of muddy water falling right outside the patio doors and eventually, into the swimming pool.

We also recommended the design and building of a new interior bearing structure that would give the house a more dramatic, modern feel throughout the entire space. It would include creating more aesthetically pleasing lines throughout the home, mimicking the gable wall with glass-work and alder frames and columns, adding to the new theme.

New slate flooring would be added both inside and out, in order to tie in both the great room and the back patio, and the new roof line would be created; all helping to tie in the existing elements with those newly renovated.

As for the functionality of the patio space, a new outdoor patio doorway to the master bedroom and kitchen would be created; modifying the layout of the doors would help rid the space of that awkward layout and allow for more overall usage of the patio area. Along with the addition of some new recessed lighting to better light the structure in the evening, the homeowners’ needs would be addressed.

Upon completion Our homeowners had a home with new, larger windows providing a one-of-a-kind vision of the desert mountains; a new roof line blending in to the old roof; new slate flooring in the great room and on the back patio; and a new master bedroom patio door and kitchen patio door repositioned to where they would no longer obstruct the back patio space. The homeowners were ecstatic with the results – a modern home with a dramatic, consistent theme throughout, turning their uninspiring view into an awe-inspiring one!

This particular project included the following challenges:

1. Structural engineering

  • We eliminated the beam that spanned the length of the patio and supported the old roof line in that section of the house.
  • Special structural engineering was needed to totally re-distribute the weight of the new roof structure, while adding as much glass as possible for the windows, while still maintaining structural integrity for possible wind sheer off the mountainside.
  • This new structure was built with a ceiling over 20 feet high and a gable end wall which encompassed new massive trapezoidal-shaped windows, accomplishing better utilization of space and openness with more windows emphasizing the grand view of the mountainside and natural lighting.

2.  Inaccessibility

  • Since the rear of the home backed up to the mountain, a crane had to be utilized from the front of the house to remove the two giant, concrete columns on the home’s exterior, weighing over 2,300 lbs each and measuring approximately 30 in. x 30 in. each at the base, along with four columns on the interior.
  • The crane was also used to set five enormous glulam beams into place.

3.  Match roof tile

  • Since the roof tile could not be matched exactly, due to sun damage, the tile that was removed from the middle portion of the house was utilized on the side of the house so that the new cantilevered roof, created in the middle of the house, would have all new tiles.

4.  Home exposed to elements

  • To minimize exposure for the existing home, weather protection was put in place and the actual roof structure framing process was orchestrated and magnificently fine tuned so that it was completed in record time, allowing only two weeks between demolition and dry-in where the client’s house was opened up.

5.  Design & construction precision

  • All structural components needed to be perfectly designed and unerringly constructed in such a way as to be totally concealed behind the wall of windows.  In addition, all roof rafters and ceiling joists were precisely measured and cut on site within an 1/8” tolerance to ensure that the finished interior ceiling achieved that sleek look with modern straight lines –not rippled.

Tri-Lite Builders serves happy homeowners in Phoenix Arizona and the surrounding communities of Scottsdale, Paradise Valley, Tempe, Chandler, Ahwatukee, Gilbert, and Mesa AZ with all aspects of home improvements kitchen and bathroom remodeling.

Call Linda at 480-895-3442 to find out how we can help you transform your home.